5 Ağustos 2011 Cuma

Söyleşi: Tarık Dursun K. . Emine Gürbüz

Tarık Dursun K. Hakkında
   Tarık Dursun K. tam adıyla Tarık Dursun Kakınç 1931 yılında İzmir’de doğmuş ve özellikle roman ve hikâye alanında eser vermiş bir yazardır. Aynı zamanda yayınevi de yönetmiştir. 1950’de ortaokulu bitirdikten sonra, gazetelerde çalışmış, senaryo yazarlığı ve rejisörlük yapmıştır. 1969’da Kurul Kitapevi’ni açmış, Milliyet gazetesinde kitap tanıtma yazıları yazmış, Milliyet Yayınları’nı yönetmiştir. 1973’de ‘Günümüzde Kitaplar’ adlı bir dergi çıkarmış, 1975’de Koza Yayınları’nın kurucuları arasında yer almıştır. Sanata 1949 yılında şiirle başlamış, 1951’de Cengiz Tuncer ile “Devrialem” isimli ortak bir şiir kitabı yayınlamıştır. Güzel Avrat Otu hikâye kitabı ile 1961 Türk Dil Kurumu Armağanı’nı, “Yabanın Adamları” ile 1967 ve “Ona Sevdiğimi Söyle” ile de 1985 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Kurşun Ata Ata Biter” romanı ile 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı, “Ömrüm Ömrüm” hikâye kitabı ile 1987 İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü’nü, “Ağaçlar Gibi Ayakta” ile de 1991 Yunus Nadi Yayımlanmış Roman Armağanı’nı aldı. Soyadını K. olarak kısaltmasının sebebi; kardeşi Faruk Kakınç’la beraber girdiği bir yarışmada soyisimlerinin karışması sonrası K. olarak değiştirmiştir. 2006’da kendisine Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü getiren kitabında “Hepsi Hikâye” diyor yazar. 2009 yılındaysa 14. İzmir Kitap Fuarı’nda onur konuğu oldu Tarık Dursun K. Yoğun konukluk temposu arasında kısa bir sohbet yapma imkânı bulduk kendisiyle düşLE Edebiyat Dergisi adına... Fotoğrafta Server Tanilli, Tarık Dursun K.’ya onur ödülünü veriyor.
   
   

   
   düşLE: Gençlerin, işçilerin ve memurların yaşamını anlattınız yıllarca, bugün durum nasıl?
   
   Tarık Dursun K.: Daha kötü… keşke geçmişteki yaşam biçimleri ve yaşam koşulları içerisinde olsalardı. Fakat değiller…
   
   
   düşLE: Sinema ve edebiyat arasında nasıl bir bağlantı görüyorsunuz? Sinemaya ilginizi biliyorum, senaryoyu öyküden ve romandan ayıran nedir sizce?
   
   Tarık Dursun K.: Edebiyat uzun laf eder, sinema kısa. Senaryosu alınmak üzere alınan edebiyat ürününden çok farklıdır sinemaya aktarılan. Sinema, edebiyatın bütününü almaz, sinemalaştırılacak olan neler varsa onları alır. Bir ayıklama yapar… O yüzden edebiyattan sinemaya aktarılmış bir takım filmlerde düş kırıklığına uğrarsınız. Ama, o filmin senaristi ve yönetmeni kendisine yarayacak öğeleri almıştır, bu yüzden bir düş kırıklığı yaşamamak gerekir.
   
   
   düşLE: Hatrı sayılır birçok ödül aldınız, ödül kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz?
   
   Tarık Dursun K.: Palavra!
   
   
   düşLE: Yayıncılıkla uğraştınız uzun yıllar, yayıncılığın durumu nasıl peki?
   
   Tarık Dursun K.: Şaşılacak derecede kitap yayınlanıyor. Bu kadar çok kitap karşısında insan durup düşünüyor. Bu kadar çok kitapla bu ülke ve bu toplum burada nasıl oluyor? Burada olmamalıyız, başka bir yerde olmalıyız.
   
   
   düşLE: “Hepsi Hikâye”nin adı çok ilgi çekmiştir…
   
   Tarık Dursun K.: Benim buluşum veya benim bulgum değil. Halk arasında çok sık konuşulan bir şey, hepsi palavra, hepsi laf gibi.
   
   
   düşLE: Masallar mı hikâyeler mi yaşamın sınırını daha derin çiziyor?
   
   Tarık Dursun K.: Masal bir düşler hazinesi sayılmalıdır. Hikâye ise genel olarak, bütünüyle insanı anlatıyor. Masallardaki insanın gerçek yaşamında olmayacak kadar zengin bir evren var. Ben yaşlandıkça insanın düşsel gücünün arttığını, insanın çocuksulaştığını gördüm. Bu yüzden masalları çok seviyorum..
   
   
   düşLE: Onur konuğu olmak size ne hissettirdi, daha yoğun bir sorumluluk duygusundan bahsedebilir miyiz?
   
   Tarık Dursun K.: Aslını söylemek gerekirse Batı ülkelerinde yapılan kitap fuarları ve oraya çağrılan, onur ödülüne değer bulunulan kişilere bir ödeme yapılıyor. Fuar yönetimi ya da kentin belediyesi yapıyor bu ödemeyi. Bana yapılmadı, yapılsın diye söylemiyorum ama bundan sonra böyle bir işlev olmalı. Fuar fuarlığını, yazar yazarlığını onurlandırmaya değsin.
   
   
   düşLE: Peki son olarak, yeni çalışmalarınız neler?
   
   Tarık Dursun K.: Altı ciltlik bir Halk Şiiri Antolojisi üzerinde çalışıyorum, en büyük çalışmam o şu anda.
   
   
   düşLE: Yoğun fuar temponuzda kısa da olsa bize zaman ayırdığınız için teşekkürler…
   
   Tarık Dursun K.: Ben teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder